پرکردن دندان با مواد سفید یا سیاه:
اگر به تازگی قصد انجام درمان های دندان پزشکی و پرکردن دندان خود را دارید و با سوالی مبنی بر پرکردن دندان با سفید یا سیاه مواجهید بهتر است با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
ماده سفید (کامپوزیت دندان) و ماده سیاه (آمالگام) دو نوع ماده ترمیمی هستند که در درمان پوسیدگی های دندانی به کار می روند.
آمالگام ترکیبی از چند فلز بوده که معمولا پنجاه درصد از وزن آمالگام دندانی را عنصر جیوه و باقی آن را ترکیبی از فلزات نقره، مس و قلع تشکیل میدهد. این فلزات با هم مخلوط شده و ترکیب پایداری را تشکیل میدهند که دارای استحکام مناسبی جهت پر کردن حفرات دندانی خواهد بود
و اما کامپوزیت دندانی مواد رزینی ای هستند که خمیری شکل و دارای طیف رنگی متناسب با رنگ دندان می باشد.
در بیشتر سایت های موجود اگر سرچ کنید به این مورد پرداخته اند که استحکام آمالگام یا همان پرکردن با سیاه بیشتر از کامپوزیت است، اما در واقع اگر کار به صورت صحیح و اصولی انجام شود از لحاظ استحکام هر دو در یک سطح می باشند.
با توجه به افزایش کیفیت کامپوزیت ها و همچنین نوع مهارت دندانپزشک و در نظرگیری زیبایی دندان، بهترین گزینه در حال حاضر کامپوزیت دندانی می باشد.
نقش دندان ها در زیبایی به قدری پررنگ و مشهود است که نمی توان آن را نادیده گرفت حتی برای دندان های آسیاب که در هنگام لبخند قابل مشاهده نیستند اما مسلما در خنده های باز سیاهی پرکردن دندان ها قابل مشاهده است.
معایب آمالگام:
1- ظاهر و رنگ ناخوشایند آن برای بیماران و رنگ پذیری تدریجی دیواره های دندان به رنگ سیاه
2- خاصیت رسانایی آمالگام به عنوان یک آلیاژ فلزی که سرما و گرما را انتقال می دهد در نتیجه، برخی بیماران حساسیت بیش تری را در هنگام مصرف غذاها و نوشیدنیهای سرد گزارش میکنند که البته معمولا پس از مدتی (گاه یک تا دو ماه) این حساسیت برطرف یا محدود میشود.
3- ترمیم با آمالگام نیاز به تراشیدن حجم بیشتری از حفره دندانی برای آماده سازی دارد در صورتیکه کامپوزیت مانند چسب (باند) به دندان میچسبد و در نتیجه، دندانپزشک فقط باید قسمتهای پوسیده را بردارد و حفره را پر نماید و نیاز کمتری به تراشیدن دندان نسبت به ترمیم با آمالگام دارد.
طول عمر آمالگام بیشتر است یا کامپوریت دندان؟
کامپوزیت دندان در سال های اخیر به پیشرفت های خیلی خوبی رسیده است و می توان گفت چنانچه تکنیک های پرکردن با مواد کامپوزیتی به درستی از سمت دندانپزشک انجام شود طول عمر یکسانی و حتی بدلیل تراش کمتر دندان، طول عمر بالاتری خواهد داشت.
آیا جیوه می تواند بر سلامت بیمار تاثیر بگذارد؟
جیوه به تنهایی سمی است ولی وقتی با فلزات دیگر ترکیب می شود، خواص خود را از دست می دهد و تبدیل به آلیاژ جدیدی می شود که تنها برای محیط زیست خطرناک است و خطری برای سلامتی بیماران ندارد. جیوه ی موجود در آمالگام بعد از مدتی از مواد آزاد شده و باعث سیاه شدن دندان می گردد.
هشدار: با توجه به اینکه ماده آمالگام دارای جیوه می باشد برای خانم ها و خانم های باردار توصیه نمی شود.
محمدرضا چالاک - فلوشیپ زیبایی از امریکا جراح ایمپلنت - دندانپزشک زیبایی مشهد