2021/11/02 توسط دکتر چالاک 0 دیدگاه

عوامل تعیین کننده تعداد ایمپلنت

چه عواملی تعیین می کند که چند واحد ایمپلنت برای بیمار لازم است؟

تعیین تعداد واحد های ایمپلنت بستگی به چند عامل دارد:

در ابتدا بستگی به وضعیت استخوان دندان بیمار دارد که استخوان دارای چه عرض، ارتفاع و استحکامی است.
هرچه استحکام  بیشتری داشته باشد پایه های کمتری نیاز دارد، قوام استخوان از طریق CBCT قابل تشخیص می باشد البته پزشک از قشای دندان بیمار زیر دست خود متوجه استحکام استخوان بیمار می شود.
برای هر فرد طرح درمان اصولی وجود دارد که اگر همه شرایط ایده ال باشد و مشکلات استخوانی وجود نداشته باشد تعداد واحد های ایمپلنت به طور کلی برای  فک بالا در حدود 8  واحد کاشت و برای فک پایین 6 الی 8  واحد کاشت می باشد.

ولی اگر بیمار مشکلات استخوانی داشته باشد و استخوان دندان بیمار تراکم کمتری داشته باشد با توجه به ناحیه ی استخوانی یا بایستی تعداد واحد های ایمپلنت بیشتری را به کار برد که نیرو و فشار روی دندان ها پخش شود و یا جهت تقویت استخوان از پودر استخوان استفاده نمود.

این تعداد حداقل و حداکثری دارد که بستگی به اندازه قوس و فک بیمار دارد، اگر قوس فک بزرگ باشد باید تعداد پایه های بیشتری گذاشته شود و اگر قوس کمتری داشته باشد تعداد کمتری نیاز است.
این طرح دندان برای افرادی است که پروتز ثابت برای آن ها گذاشته می شود.
 بعضی اوقات برای افرادی که سن بالایی دارند یا استخوان آنها تحلیل رفته است، یک تا دو واحد ایمپلنت گذاشته می شود که در فک قفل می شود ولی تمام فشار دهان به این دو واحد ایمپلنت وارد می شود و امکان شکسته شدن پروتز بیشتر می شود.
تعداد ایمپلنت
معمولا برای دندان های خلفی به ازای هر دندان یک ایمپلنت جایگزین می شود که باز هم برمی گردد به قوس فکی بیمار
ممکن است قوس فک بزرگ و دندان های بزرگتری داشته باشد که لازم است تعداد ایمپلنتی که گذاشته می شود این فضای خالی را پر کند  و نیرو را تحمل کند
و ممکن است که بعضی هم قوس فک کمتر، فضای کوچک و دندان های کوچکتری داشته باشند که می توانیم مثلا برای سه واحد دندان، از دو واحد بریج استفاده کنیم.
در واقع نیروی مکانیکی که بر روی آن ها وارد می شود برای ما خیلی مهم است و بر می گردد به وضعیت بیمار یعنی آن فشاری که بیمار بر روی فک خود می آورد.
 بعضی از بیماران هستند که فک های عضلانی و قوی دارند و نیروی بیشتری به دندان ها وارد می کند چنانچه زمانی که  دندان ان ها را می بنیم دندان هایشان  سایش داشته و ساییده شده اند این سایش نشان می دهد که نیرو روی دندان زیاد است.

پس در این شرایط باید به فکر نیروی زیادی که قرار است به ایمپلنت وارد شود باشیم، بنابراین باز ایده ال این است که به ازای هر یک دندان یک ایمپلنت گذاشته شود تا نیرو پخش شود.

در بعضی حالت ها ممکن است از نظر مکانیکی نیروی روی فک زیاد نباشد در این شرایط می توان برای 3 واحد دندان فقط 2 واحد ایمپلنت گذاشت چون نیروی زیادی روی آنها نیست و می توانند فشار را تحمل کنند.
از طرف دیگر هم از نظر رعایت زیبایی نمی توان به ازای هریک واحد دندان یک ایمپلنت گذاشته شود. در واقع برای فک پایین دندان ها سایزکوچک تری دارند و نمی توان دو واحد ایمپلنت را با فاصله یک میلی متری قرارداد چون فضای استخوانی بین دندان ها کم است، باید حداقل 3 تا 4 میلی متر استخوان بین 2 واحد ایمپلنت وجود داشته باشد.
در واقع وقتی به ازای هر دندان یک ایمپلنت جایگزین کنیم لثه شکل زیبایی به خودش نمی گیرد.

در این مواقع به ازای 3 تا 4 واحد دندان 2 واحد ایمپلنت کاشت می شود.

کاشت ایمپلنت در مشهد

کاشت ایمپلنت سایز و عدد استانداردی ندارد ولی زاویه فک مهم است ،هرچه زاویه کمتر باشد نیرویی که وارد می شود عمودی تر وبیشتر است و هر چه فک بازتر باشد نیروی کمتری وارد می شود.
البته متخصص پروتز هم باید طوری پروتز را بسازد که نیروی کمتری وارد دندان وسط شود.
ایمپلنت نوعی پیوند است مثل کبد و کلیه که موفقیت در آن خیلی بیشتر از بقیه پیوندها می باشد.
جنس ایمپلنت ها از تیتانیوم می باشدکه وقتی روی استخوان گذاشته می شود استخوان شروع به رشد کردن روی سطح ایمپلنت می کند این پروسه جوش خوردن در حدود 3 الی 6 ماه زمان میبرد.
و بعد از آن مرحله گذاشتن روکش روی ایمپلنت است.
در برخی موارد می توان همان موقع که ایمپلنت را می گذاریم هیلینگ یا پیچ را روی آن بست که به آن جراحی یک مرحله ای گفته می شود.
در خیلی از مواقع هیلینگ انجام نمی شود چون می خواهیم فشاری به ایمپلنت وارد نشود، تکان نخورد و خوب جوش بخورد پس می گذاریم ایمپلنت زیر لثه بماند تا زمانی که میخواهیم روکش برای آن گذاشته شود.
چنانچه عواملی که باعث جوش نخوردن ایمپلنت به استخوان می شود مثل استفاده از سیگار ،مصرف برخی از داروها  رعایت نشود اصطلاحا گفته می شود که ایمپلنت خوب جوش نخورده یا نگرفته است و آمادگی لازم برای گذاشتن روکش ندارد به همین دلیل است که می گوییم 3 تا 4 ماه اول بازه بحرانی است که ایمپلنت سفت و محکم شود.

مراقبت های لازم پس از ایمپلنت دندان

اغلب بیماران بعد از جراحی ایمپلنت حالات یکسانی را تجربه می کند: کبودی، تورم و ناراحتی های خفیف مواردی هستند که در اغلب موارد بیماران با آن مواجه می شوند.

بهترین کارهایی که می توانید بعد از جراحی ایمپلنت دندان در چند روز آینده انجام دهید استراحت، خوردن غذاهای نرم و مسواک زدن نرم و آرام است.
مجموعه عوارض احتمالی و اقداماتی که باید انجام شود عبارتند از:
عوارض احتمالی اقدامات لازم
درد، تورم و کبودی  بین 3 تا 7 روز طبیعی است. استفاده از داروهای تجویز شده تا پایان دوره و همچنین کمپرس یخ در روز اول
تراوش خونابه
طبيعي است، يک تکه گاز استريل را در محل قرار داده و  بین 30 تا 45دقيقه فشار دهيد و از تف کردن خودداری نمایید.
خونريزی به مطب یا کلینیک مربوطه  مراجعه نماييد.
احساس درد شدید بعد از مدت دو هفته در ناحیه ای که جراحی انجام شده به مطب یا کلینیک مربوطه  مراجعه نماييد.
در هر شرایط
مصرف دخانیات ممنوع

بعد از ایمپلنت حتما موارد زیر را انجام دهید

  1. سعی کنید تا 24 ساعت بعد از جراحی استراحت نمایید.
  2. پس از کاشت ایمپلنت به مدت 1 روز از مسواک زدن در ناحیه عمل پرهیز شود. بعد از یک ساعت بستنی یا آب خنک میل کنید.
  3. روز اول غذای سرد و نرم میل نمایید.
  4. گاز گذاشته شده در ناحیه جراحی را بعد از یک ساعت دور بیندازید.
  5. آب دهان خود را قورت دهید و از تف کردن آن به بیرون خودداری کنید.
  6. داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را طبق دستور استفاده نمایید و از مصرف خودسرانه دارو بپرهیزید.
  7. روز اول دهان را شستشو ندهید.
  8. مشروبات الکلی مصرف نکنید.
  9. اگر از بیهوشی در جراحی استفاده شده به هیچ وجه رانندگی نکنید.
  10. بعد از هر وعده غذا با احتیاط مسواک زده و دهان خود را شستشو دهید.
  11. در صورت تجویز دهانشویه کلرهگزیدین، بعد از مسواک زدن سپس دهان را با آب نمک رقیق و گرم شستشو داده، آنگاه به مدت 30 ثانیه دهانشویه را در دهان قرقره نموده و بعد از بیرون ریختن آن تا 30 دقیقه، نوشیدنی یا غذا میل ننمایید.
  12. در صورتی که پروتز متحرک دارید تا یک هفته از آن استفاده نکنید.
  13. چنانچه از بخیه غیر قابل جذب استفاده شده است، 14 روز بعد برای کشیدن بخیه ها به مرکز کاشت ایمپلنت مراجعه نمایید.
  14. حداقل تا یک روز سیگار نکشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *